Van de debiteur die in overmacht verkeert kan in beginsel geen nakoming of schadevergoeding worden verlang en bovendien kan hij zich van zijn. Wanneer volgens de wet of de. Voordat er sprake kan zijn van wanprestatie (en de daaruit volgende schadevergoeding ), moet er sprake zijn van een tekortkoming in de nakoming. Schade en overmacht.
We beginnen met het vergoeden van schade. Bij overmacht hoeft er dus geen schadevergoeding te worden betaald. Geen schadevergoeding bij overmacht.
In die gevallen is de leverancier bij een tekortkoming verplicht om schade te vergoeden, tenzij er sprake was van overmacht. Van overmacht is sprake als een contractspartij wordt belemmerd een. Overmacht is een juridisch begrip dat een niet-toerekenbare onmogelijkheid. Als er echter in de.
In dergelijke gevallen van overmacht zal er geen schadevergoeding hoeven. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan vertragingsschade. De wederpartij is niet tijdig zijn verplichting nagekomen waardoor er mogelijk schade is ontstaan. Beroep op overmacht.
Artikel van het Weens Koopverdrag bepaalt dat schadevergoeding wegens een tekortkoming van een partij bestaat uit. Heeft u schade, doordat de ander zijn afspraken niet nakomt? Is er sprake van overmacht ? Soms kan er sprake zijn van overmacht.
Bijvoorbeeld als de opslag is afgebrand of als een grote storm schade heeft veroorzaakt. In beginsel kan worden gesteld dat bij wanprestatie als gevolg van overmacht geen schadevergoeding hoeft te worden betaald. Of er in een specifiek geval. Kan de schuldeiser aanspraak maken op schadevergoeding als de schuldenaar een beroep doet op overmacht ? Kan een schuldeiser zijn verplichting opschorten.
Komt de schuldenaar tekort in de nakoming van die verplichting, dan moet hij de schade die de schuldeiser leidt vergoeden. Dit blijkt uit artikel. Het uitgangspunt in de wet is dat iedere tekortkoming de schuldenaar verplicht tot vergoeding van schade van de wederpartij. Uiteraard kan het nodig zijn om termijnsverlenging te vragen of om vertragingsschade ter sprake te brengen, maar voor.
Maar wanneer is er sprake van overmacht ? Indien u een beroep op overmacht kunt doen, bent u niet aansprakelijk voor de schade die uw contractspartij lijdt. Hetzelfde geldt indien uw.
Artikel 6:BW bepaalt dat iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis de schuldenaar verplicht de schade die de schuldeiser. Steeds meer en meer stelt zich. Mag je een overeenkomst ontbinden nu er geen leveringen plaats vinden?
Of ben je schadeplichtig in deze omstandigheden als er sprake is van overmacht ? De andere partij kan dan aanspraak maken op nakoming of schadevergoeding. Het risico is dan ook dat een aannemer schadevergoeding verschuldigd kan zijn wegens contractuele wanprestatie, indien overmacht niet.
Menig contractspartij wil zich met een beroep op overmacht verweren tegen een vordering tot nakoming of tot schadevergoeding.
Reacties
Een reactie posten